De gelukswinkel

Geluk is niet te koop. Maar het winkelen in een denkbeeldig warenhuis, helpt mij om doelgericht te werken aan mijn welbevinden. Een warenhuis met drie verdiepingen: plezierig, goed en zinvol leven.

Er is zoveel te koop op het gebied van positieve psychologie, geluk en welbevinden… Zoveel, dat je soms niet meer weet waar je moet beginnen. Vaal heb ik het gevoel dat ik niet per se behoefte heb aan nóg meer informatie, weetjes en theorie. Ik heb juist behoefte aan een heldere structuur.

Wat mij helpt is om me een winkel voor te stellen… Een ouderwets warenhuis met drie verdiepingen waar van alles te krijgen is.

  • Op de begane grond vind je het plezierige leven, met onder meer de afdeling plezierig werken.
  • Een verdieping hoger vind je het goede leven.
  • En de bovenste verdieping is het zinvolle leven.

De indeling in plezierig, goed en zinvol leven is ooit voorgesteld door Martin Seligman, de grondlegger van de positieve psychologie. 

  • Het plezierige leven gaat over positieve emoties: plezier in je werk, plezier thuis.
  • Het goede leven draait vooral om het gebruiken van je talenten en vaardigheden: doen wat bij jou past.
  • Het zinvolle leven heeft te maken met de hogere doelen die we nastreven: jezelf in dienst stellen van iets dat groter is dan jijzelf.

De metafoor van de gelukswinkel maakt het voor mij nog wat helderder. Vaak vraag ik me eerst af: wat heb ik nodig? Ga ik shoppen op de begane grond: het plezierige leven? Heb ik tips en technieken nodig op het gebied van het goede leven? Of heb ik iets nodig van de hoogste verdieping: zinvol leven? En daarna ga ik op zoek naar wat mij kan helpen.

Handig zo’n winkel. Ook als je niet van shoppen houdt.

Ingrid